luni, 26 februarie 2018

Combinatii in tendintele anului 2018 - fusta


Astazi vom face o incursiune in lumea modei si vom discuta despre fusta.

Fusta este una dintre cele mai vechi piese vestimentare purtate de om, da si femeile si barbatii au puratat fuste, dar exista traditii si azi in care se poarta fusta de catre barbati.
Initial, fustele erau niste bucati dreptunghiulare de material realizate din piele de animal sau din frunze prinse in jurul taliei. Cea mai veche fusta descoperita a fost datata cu aproximativ 4 mii de ani i. Hr. din paie tesute.  Pana la revolutia industriala, pentru ca materialele erau scumpe, se purtau fustele lungi, acestea reprezentand o marca a prestigiului. Mult timp, fustele au fost voluminoase si lungi special pentru a marca talia si de a da amploare soldurilor. In secolul al XVII lea, femeile purtau mai multe fuste unele peste altele special pentru a da impresia de volum. Apoi a aparut crinolina care le-a ajutat pe femei pana spre finalul secolului al XIX lea sa isi “implineasca” vizual soldurile si coapsele. In secolul XX, din cauza razboaielor si a greutatilor vietii, din ce in ce mai multe femei au inceput sa munceasca si astfel ca nevoia de haine practice, comode, care sa iti dea libertate  de miscare a venit natural.

Fusta lunga
Paul Poiret a fost cel care a crea modele mai apropiate de forma naturala a corpului femeiesc, reusind sa elimine exagerarile proportiilor din secolele trecute. El a fost si cel care a conceput fusta hobble (care impiedica la mers, fiind lunga si stramta, care permitea purtatoarei sa faca doar pasi foarte mici). Aceasta fusta s-a transformat in fusta trotteur (sau fusta pentru mers, o fusta dreapta pana in pamant care le dadea femeilor libertate de miscare si care a devenit extrem de populara). In anii ’30 si ’40 femeile au inceput sa poarte pantaloni, iar fusta lunga a revenit la succesul de alta data abia spre sfarsitul anilor ’60, odata cu aparitia curentului hippie (fuste lungi colorate, inflorate sau cu imprimeuri etnice).

Fusta midi
Fustele lungi au inceput sa se scurteze incet incet, ajungand pana la jumatatea gambei, apoi pana sub genunchi, pentru ca mai apoi sa se ridice deasupra genunchiului. In anii 1940, Christian Dior creeaza fusta creion, o varianta mai scurta a fustei hobble. Acestea erau purtate cu jachete sau tunici. Vedetele au fost si ele rapid captivate de aceste fuste (Betty Page, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Grace Kelly). Populare in acei ani erau si fustele plisate. In anii ’60 insa, fustele midi aveau sa fie date la o parte de variante si mai scurte – fustele mini.

Fusta mini
Protestele tinerilor, dorinta femeilor de emancipare, miscarile de eliberare sexuala din ani ’60 au atras de la sine si noi cerinte in privinta vestimentatiei. Astfel ca, Mary Quant, (creatoare care vindea haine ce reflectau ideile tinerilor acelor vremuri) a creat in 1965 fusta mini, denumire inspirata de masina favorita a lui Quant, Mini Cooper. Fusta mini, care surprindea energia revolutionara, tineretea si eliberarea de conventii, a fost un succes imediat. Mary Quant era promotoarea fustelor mini in Anglia, in timp ce designerul Andre Courreges le deschidea apetitul pentru fuste scurte femeilor din Franta, care concepea fuste mini mai elaborate, mai sofisticate, reusind sa introduca aceste modele in pretentiosul haute couture francez. Incet, in ciuda conservatorilor care dezaprobau aceasta expunere exagerata a picioarelor, curentul fustelor mini a cuprins intreaga lume, devenind un simbol al tineretii si sexualitatii. Nebunia fustelor mini a durat pana la sfarsitul deceniului, cand nostalgia fata de trecut si frica fata de viitor au inceput sa se simta si in moda. De la simbol al eliberarii femeii, fusta mini a devenit un simbol al transformarii femeii in obiect sexual.
Asadar, oricum am privi fusta ea reprezinta un simbol al feminitatii.
Se poate purta in diferite combinatii si stiluri, dar si in situatii diferite: incepand de la stilul elegant si incheind cu cel sport. O putem purta cu un pantof elegand (stiletto), cu cizme cu toc sau fara, cu ghete sau botine, cu sandale sau de ce nu cu pantofi sport. Se poate purta fusta lunga, medie sau scurta dupa preferinte, cu un pulover, cu o camasa, cu un tricou etc.
Mai jos aveti cateva combinatii in tendintele anului 2018, pentru a va putea inspira.



















Va multumesc ca v-ati inspirat si va astept cu un nou articol despre rochite.
De asemenea, astept comentariile voastre si de ce nu, propuneri despre alte articole vestimentare.
👯💋

Sursa: www.tonica.ro; www.pinterest.com

Un comentariu:

  1. articolul este din 2018, nu stiu cat trafic mai este aici, dar puteti intra pe Garderoba ta reinventata pe facebook, sunt acolo vreo 2600 de membre

    RăspundețiȘtergere